Mindennapjaink nem mindennapiak...

BABRA

BABRA

Miért jó Veronikának lenni a Babrában ?

2015. március 05. - Babra

Nem sok délszláv zenét játszó együttes mondhatja el magáról, hogy női bőgőse van...ugye?!

Veronika haja szála a napfényes Zala megye idilljében nőtt, növekedett, göndörödött. Pontosan emlékszik arra a zalaegerszegi délutánra, amikor az alig tízéves ő egy végeláthatatlanul hosszúnak tűnő lépcsősoron baktatott felfelé, miközben elhatározta: énekesnő lesz, ha nagy lesz. Ez a gondolat aztán árnyalatokkal gazdagodva tovább erősödött benne, mígnem a sors állandó taszigálása a színház irányába terelte őt. Túlélve a csendes-lázadó hippikort - őrült nyári stoppolások, ádáz utcazenélések, gerillafilmezések, versolvasás éjjel és nappal…- végül megszületett a végérvényesnek tűnő elhatározás: Veronika színésznő lesz…vagy katona…vagy vadakat terelő juhász…de inkább színésznő. (Ez le is van írva!)

Azt mondják, mindig az első gondolat a legjobb…esetünkben ez most ismét beigazolódni látszik az énekesi pályafutást illetően…Megjegyzem, azért nem hátrány, ha mindkét műfajhoz konyít valamit az ember. Veronika zenei ars poetikáját tehát még ma is erősen meghatározza a színházi világlátás. Erős közlésvágy, a zenei dramaturgia megfogalmazása, kidomborítása, a színpadi jelenlét erejébe vetett hit, változatosságra és improvizációra való igény jellemzi zenei elképzeléseit, de főleg egy általános összeművészeti irányultság - avagy ábránd? - vezeti őt ezen az úton. 

Népi ének szakos egyetemi hallgató, aki pont belefér a nagybőgőbe. Lehet, hogy kétszer is. Ez a ritka eset a nagybőgővel persze csak a véletlen műve. A gyerekként olyan sokat kínzott hegedű megnőtt a kezében…komolyan!!! Ehhez kellett persze az elvakult népzene imádat és egy kis meggondolatlanság - és cipelni vajon ki fogja azt a szekrényt? A Babra zenekarban nincs lehetetlen! Mindenki cipel. Mindent. (Mindenkit is, ha kell.) Veronika gyönge teste nem szenved a nagybőgő súlya alatt, ezt most leszögezném nyilvánosan is, mielőtt még bárkinek könnybe lábadnának a szemei a női bőgősök sanyarú sorsára gondolva. Veronika olyan lány, aki könnyedén befolyásolja szegény zenésztársait.

A balkáni zenék iránti érdeklődése mindenképp a Besh o Drom-hoz és a Söndörgőhöz köthető, amiket még mindig teljes kábulattal hallgat. Sőt, egyre inkább! Jelenleg nem tér észhez, milyen fantasztikus ez az általa újonnan felfedezett délszláv zenei világ, egyre inkább megismerve annak hagyományos elemeit, fordulatait, s amelyhez egyre gyakrabban megmagyarázhatatlan nosztalgikus közelség érzése kapcsolja. Mára már a tamburaszó lételeme lett, a harmonikáról nem is beszélve… :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babraband.blog.hu/api/trackback/id/tr967236151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása