Mindennapjaink nem mindennapiak...

BABRA

BABRA

Egy tamburás (s)rác

2015. március 21. - Babra

Nomen est omen avagy a név végzet… 

Hogy miért kezdem ezzel a híres latin közmondással? 

Nos, képzeljünk magunk elé egy igazán karakán, izzótekintetű, szép szál fekete legényt, akinek eleganciája és előzékenysége páratlan…akinek alakját körülfonja valami egzotikus, valami titokzatos vonzerő, miközben határozottságot és elszántságot demonstráló megjelenése nem tűr ellentmondást…nevezzük el őt Dávidnak! 

A Dávid név jelentése kedvelt, szeretett, egyesítő, főember. Az ezomókusok azt írják, hogy a Dávid név olyan személyiség kialakulását támogatja, aki gyakorlatias, és képes nagyon keményen dolgozni. Amiben hisz, abban nem ismer lehetetlent. Céljai elérése érdekében igen türelmes és kitartó. Személyisége ösztönös és mindig egyenes. Kerüli a konfliktust, de ha támad, nyíltan teszi. Nem tűr megalkuvást, és nem viseli el a kudarcot…

Gondoljunk most arra a Dávidra, aki jelenleg egy meredeken felfelé ívelő zenekar életének vezéregyénisége, szakmai koordinátora és pszichikai hadviselője, rettenetes fizikai és szellemi állóképességének birtokában töttyedt zenésztársainak felvillanyozója (töttyedt, de nyugalom, csak a próbák 240. percétől…) és rendreutasítója…Ki gondolta volna húsz éve a Duna-menti Dusnok községben, hogy ha majd Dávid…a környék híres basszprímtamburása csak végigmegy a falun…, a rác lábakba azonnal belebújik a tánc, a halak örömükben önként beugranak a fazékba halászlének, a lányok egy pillantásától szebbek lesznek, a kocsmában pedig úgy várják őt egy frissítő pálinkára, mint a zsidó nép a Messiást. 

Hoppá! A zsidó vallás szerint a Messiás Dávid leszármazottja lesz…Dávid király az Ószövetség meghatározó és kiemelten fontos személyiségei közé tartozik. Betlehemben született és Sámuel próféta már gyermekkorában kijelölte, hogy ő legyen Izrael eljövendő királya. A filiszteus Góliát legyőzése után Saul király udvarába került, ahol közszeretetnek örvendett. Kérem behelyettesíteni a megfelelő részeket…

Kihagyhatatlan megjegyeznivalóm csupán ennyi: Dávid ma a magyarországi délszláv zenei élet kulcsfigurájává vált Dusnoktól Budapestig, ahol a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tamburás szigetének lakója már három éve. A muzsikálást, ezt a születésétől eleve elrendelt misszióját órási erőbedobással végzi, s hogy emiatt (is) közszeretetnek örvend, az nem csoda. Megihlette a képzőművészet számos nagy alakját is, köztük az itáliai reneszánsz mestert, Michelangelót, aki igen jól sikerült másolatot faragott Dávidról, íme:

david_von_michelangelo_1.jpg

De ez még semmi! Egy 1985-ös kasszasiker, a Dávid király című amerikai filmdráma főszerepében Richard Gere, aki az igazi Dávidhoz megtévesztően hasonló karaktert hoz: david-kiraly--50760.jpg

Hárfával gyakran találkozni templomokban, a legtöbbször Dávid király kezében tűnik fel a hangszer, s lám, a népi hiedelemvilág sem feledkezik meg hőséről: a teliholdban, úgy tartják, Dávid király hegedül. Elhegedülték rajta Szent Dávid nótáját, mondják egy olyan emberre, akit nagyon elvertek.

Egyébként néprajzi szempontból is érdemes meghallgatni Dávid dusnoki rácokról szóló számtalan (és nagyon szórakoztató) anekdotáját, amelyekben egy különlegesen idilli és irigylésreméltóan emberi világra csodálkozhatunk rá…benne - a Babra zenekar számára - Dávid a főszereplő.

Varga Veronika

A bejegyzés trackback címe:

https://babraband.blog.hu/api/trackback/id/tr237289413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása